Tijdelijke tegemoetkoming hoge energieprijzen voor huishoudens met blokaansluiting

Het prijsplafond voor energie van de overheid sluit niet altijd goed aan bij huishoudens met een blokaansluiting. Woont u in een woongebouw met een gedeelde energieaansluiting, zoals blokverwarming of stadsverwarming? De overheid maakte in april de regels bekend voor de 'Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluiting'.

Op dit moment onderzoeken we de regels die gelden voor de vergoeding. Dit houdt in:

  • We kijken wie in aanmerking komt voor de tijdelijke vergoeding.
  • We onderzoeken op welke manier we de vergoeding per woning verdelen.
  • En wanneer we de vergoeding verrekenen met de huurders.


We verwachten in juni meer te kunnen vertellen over onze aanpak. U ontvangt dan een brief van ons.

U kunt ook meer lezen op de website van de Rijksoverheid

Woont u in een woongebouw met blokverwarming?
Als u in een woongebouw woont met blokverwarming, dan verwarmd een centrale kachel alle woningen. U heeft dan geen eigen contract voor de levering van warmte bij een energieleverancier. Dit betekent dat u aan Stedelink een voorschot betaalt voor stookkosten via uw servicekosten.

Woont u in een woongebouw met blokverwarming en ook collectieve elektriciteit?
Het kan zijn dat u blokverwarming heeft voor het verwarmen van uw woning, en ook uw elektriciteit via de servicekosten betaalt. Dan geldt weer een andere regeling. Hoe dat precies gaat is nog niet bekend.

Wat is er tot nu toe bekend over het prijsplafond bij blokverwarming?
Het prijsplafond voor huishoudens met blokverwarming geldt alleen voor het privé-verbruik. Het geldt dus niet voor het collectieve energieverbruik in de algemene ruimten, zoals verlichting in een trappenhuis of elektraverbruik voor de lift. De vergoeding voor huishoudens met een blokaansluiting sluit zo goed mogelijk aan bij de vergoeding van het prijsplafond, dat voor alle huishoudens met een eigen aansluiting in Nederland geldt. De overheid maakt daarvoor gebruik van de prijsgegevens die de energieleveranciers aanleveren voor het prijsplafond.

Voorlopig eerst een vergoeding over het eerste halfjaar 2023
De vergoeding voor het eerste half jaar kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.
Heeft u zowel een blokaansluiting voor warmte als voor elektriciteit, dan worden de bedragen bij elkaar opgeteld. Het is nog niet helemaal duidelijk of alle bewoners hetzelfde bedrag krijgen. Het kabinet werkt daarnaast aan een extra vergoeding voor de groep huishoudens die de 190 euro in november en december 2022 is misgelopen.

Vergoeding in de 2e helft 2023
Over een half jaar kijkt het kabinet wat de vergoeding is voor het 2e halfjaar. Ze heeft wel aangegeven dat de vergoeding minimaal 50% van het bedrag is, dat voor het eerste halfjaar geldt.

Wat is nog onzeker
Geldt er voor het woongebouw een vast contract met tarieven ónder het prijsniveau van het prijsplafond? Dan hebben deze huishoudens waarschijnlijk geen recht op prijscompensatie. Het kabinet zoekt dit verder uit.
Om een vergoeding te krijgen, moet de houder van het energiecontract een subsidieaanvraag doen. Dat is dus meestal in uw geval Stedelink of de VvE, die een contract hebben afgesloten bij de energieleverancier. Woont u in een woongebouw met een VvE (koop en huur), dan heeft het VvE-bestuur een contract met de energieleverancier en zijn zij de contracthouder. Wij krijgen de bedragen van het VvE-bestuur en u ontvangt het dan weer van ons. Het is nog niet bekend wanneer wij de aanvraag kunnen aanvragen, maar dat zal pas op zijn vroegst na 1 maart zijn.

Wat betekent het voor u?
Wij hebben uw voorschot stookkosten per 1 februari 2023 verhoogd. We zijn bij de verhoging uitgegaan van de tarieven van het prijsplafond. We bekijken of we de voorschotten weer moeten verlagen of dat we het bedrag waar u recht op heeft verrekenen bij de eindafrekening in 2024 over het jaar 2023.

Als we meer weten over de uitvoering van de regeling en wanneer we de vergoeding kunnen aanvragen, dan laten we u dit weten.

Heeft u betalingsproblemen?

Graag bekijken we samen met u wat de mogelijkheden zijn.
Neem contact met ons op via 088 308 70 70